Κοινή ομιλία ιστορικής σημασίας Μέρκελ – Ολάντ στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απευθύνουν μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μία ιστορικής και μεγάλης συμβολικής σημασίας εμφάνιση, με φόντο το προσφυγικό, την οικονομική κρίση και την ανεργία στην Ευρώπη.

Σε μια επιχείρηση επίδειξης της γαλλογερμανικής ενότητας - και μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς - οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν για δυο ώρες γύρω από την κατάσταση στην ΕΕ. 

Μέσω της κοινής εμφάνισής τους οι Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα γερμανογαλλικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ. Το περιβάλλον του Προέδρου Ολάντ κάνει λόγο για μια «ιστορική εμφάνιση».

Η κοινή παρέμβαση των δύο μεγάλων δυνάμεων – αλλά όχι ισχυρών συμμάχων – της Ευρώπης, γίνεται την στιγμή που η μεταναστευτική (ή προσφυγική) κρίση εξελίσσεται σε πραγματική απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και Γαλλία και Γερμανία έχουν διαφορετική άποψη για την επίλυσή της. 

Η τελευταία φορά που ένας ηγέτης της Γερμανίας και ένας ηγέτης της Γαλλίας είχαν μιλήσει μαζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το 1989, όταν ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ είχαν κάνει μια κοινή παρέμβαση, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.