Νίκη αλλά όχι αυτοδυναμία της κεντροδεξιάς στην Πορτογαλία

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Κοέλιο – η κυβέρνηση που έβγαλε τη Πορτογαλία από το μνημόνιο – είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών που έγιναν σήμερα στη Πορτογαλία. Παρά τις βαθιές περικοπές στις δαπάνες, τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι Πορτογάλοι ψήφισαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το exit polls, o κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός εξασφαλίζει το 36,8% έως 43% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές 29,5% έως 33,9%., επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις.

Ο Κοέλιο δείχνει να μην κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, για την οποία απαιτείται το 44%. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στον σχηματισμό ενδεχομένως μιας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας. Στις εκλογές του 2011, ο συνασπισμός του είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία καθώς είχε λάβει το 50% των ψήφων.

Το αποτέλεσμα του exit poll (EUROSONDAGEM/SIC) δείχνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Πορτογαλίας εξασφαλίζει 100-108 έδρες στο 230μελές κοινοβούλιο, ενώ οι Σοσιαλιστές καταλαμβάνουν 84-90 έδρες.

Ωστόσο δύο από τις δημοσκοπήσεις, από το Catolica University για το RTP και από το Intercampus/TVI, δείχνουν ότι ο κυβερνών συνασπισμός θα εξασφαλίσει 116 έως 118 έδρες.