Το αγροτόπαιδο που έγινε κυρίαρχος της μόδας και της… Diesel

Το αγόρι από το χωριό Μπρούτζινε του Βένετο, παιδί αγροτών, με ιδιαίτερα μετρημένη ζωή θέλησε να χαράξει το δικό του δρόμο έχοντας δει πόσο σκληρή ήταν η δουλειά στα χωράφια. Σε ηλικία 15 ετών κι ενώ ήταν μαθητής στο Τεχνικό Ινστιτούτο Μαρκόνι της Πάδουας  πήρε την ραπτομηχανή της μητέρας του και έφτιαξε το πρώτο του τζιν. Ήταν χαμηλόμεσο και καμπάνα. Συνέχισε να πειραματίζεται με διαφορετικές φόρμες και σχέδια επικεντρωμένος πάντα στα τζιν παντελόνια και τα πωλούσε στους συμμαθητές του προς 1,80 ευρώ το καθένα.  Δούλευε σκληρά σαν μηχανικός και μαραγκός για να είναι σε θέση να συνεχίσει τις σπουδές του. Η παραμονή του ωστόσο στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας, όπου ξεκίνησε να σπουδάζει οικονομικά, ήταν σύντομη. Τα τζιν και η μόδα ήταν το μέλλον του Ρέντσο  Ρόσο, του ιδρυτή της Diesel.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, εκεί στα μέσα του '70, ότι η Diesel θα γινόταν ένα από τα πιο «καυτά» εξαγώγιμα προϊόντα της Ιταλίας. Σήμερα ο Ρέντσο Ρόσο είναι πρόεδρος του ομίλου OTB, που στεγάζει τους οίκους Maison Martin Margiela, Marni, Victor&Rolf, Diesel Staff International (κατασκευαστής και διανομέας των  DSquared²,  Just Cavalli, Vivienne Westwood  και  Marc Jacobs Men) και Brave Kid. Ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Only the Brave Foundation, ο Ρόσο είναι επίσης πρόεδρος του επενδυτικού ομίλου Red Circle που περιλαμβάνει τη φάρμα της Diesel στη Μαροστίκα του Βένετο, το Pelican Hotel στο Μαϊάμι και την επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα της πατρίδας του, την Μπρασάνο ντελ Γκράπα.

Το φιλανθρωπικό του έργο είναι πλουσιότατο, ενώ πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ  για την αποκατάσταση της περίφημης γέφυρας Ριάλτο. «Ένας σύγχρονος επιχειρηματίας πρέπει να βοηθά και όχι να υποκαθιστά τη δημόσια διοίκηση που συχνά επιβαρύνεται με τα κόστη» λέει ο Ρόσο «τη Βενετία την έχω στην καρδιά μου, είναι η πόλη όπου πήγα στο πανεπιστήμιο και ένα σημείο αναφοράς για μένα».