Πορτογαλία: Εκλογές στη σκιά της λιτότητας

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο, σε προεκλογική συγκέντρωση στη Μπράγκα

Λίγες ώρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, την Κυριακή,  ο απερχόμενος δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός διατηρεί το προβάδισμα που είχε τις τελευταίες εβδομάδες έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, αλλά μπορεί να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Ο απερχόμενος δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο,δηλώνει ότι έβγαλε την Πορτογαλία από τη χρηματοπιστωτική δίνη, απαλλάσσοντάς την από το μνημόνιο και ξαναφέρνοντάς την σε πορεία ανάπτυξης.

Ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα ενώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, σχεδόν ένας Πορτογάλος στους πέντε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης ένας στους δέκα, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αντιμετωπίζει "σοβαρή στέρηση υλικών αγαθών".

Η λιτότητα θα μπορούσε να φέρει την ανατροπή της κυβέρνησης στην Πορτογαλία, όπως συνέβη στην Ελλάδα, αν η κυβέρνηση της Λισαβόνας πείσει τους ψηφοφόρους να μην πάνε πίσω οι περικοπές στον προϋπολογισμό. 

Σύμφωαν με τους αναλυτές, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ίσως το ένα τρίτο των ψήφων πάει στην κεντροαριστερά και άλλο τόσο στην κυβέρνηση της κεντροδεξιάς. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η πιθανή έκπληξη και καταλύτης των εξελίξεων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - προβάδισμα αλλά όχι πλειοψηφία στον Κοέλιο

Η κυβερνητική συμμαχία υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο λαμβάνει ποσοστό 38% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 32% που εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρώην δημάρχου της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα, δείχνει δημοσκόπηση που έκανε το Καθολικό Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με αυτήν, η οποία στηρίχθηκε σε δείγμα 3.300 ανθρώπων, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα εξασφαλίσει 99 με 114 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή δεν θα έχει τους 116 βουλευτές στους συνολικά 230 που θα του εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει 78 με 95 έδρες.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Eurosondagem, το μόνο μέχρι στιγμής που είχε προβλέψει νίκη των Σοσιαλιστών σε σφυγμομέτρησή του που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα, δείχνει ότι ο απερχόμενος κυβερνών συνασπισμός λαμβάνει ποσοστό 37,7% στην πρόθεση ψήφου (102 ως 108 έδρες), έναντι 32,7% που παίρνουν οι Σοσιαλιστές (89 ως 95 βουλευτές).

Το προβάδισμα δίνει στον συνασπισμό της δεξιάς και τρίτη δημοσκόπηση, αυτή του ινστιτούτου Intercampus, η οποία τον δείχνει να λαμβάνει το 37,2% των ψήφων, έναντι 32,9% το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε διάστημα τριών μηνών αντιστράφηκαν οι θέσεις των δύο στρατοπέδων, καθώς δημοσκόπηση που είχε γίνει στις αρχές του Ιουλίου από το ίδιο ινστιτούτο έδινε στους Σοσιαλιστές το προβάδισμα με 37,6% των ψήφων, έναντι 32,7% στον συνασπισμό που κυβερνάει τη χώρα από το 2011.

Τέλος βάσει των δημοσκοπήσεων αυτών, η συμμαχία Κομμουνιστών-Πρασίνων αναμένεται να λάβει 8,8% ως 9,4% των ψήφων (15 ως 21 έδρες), ενώ το Αριστερό Μπλοκ ποσοστό 6,7% ως 9% των ψήφων (10 ως 17 βουλευτές).

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη