“Τα δυτικά Βαλκάνια είναι ασφαλή, δεν πρέπει να ζητούν τόσοι άσυλο”

Υπό το βάρος του τεράστιο μεταναστευτικού κύματος, η Γερμανία προσπαθεί να ανακόψει και το κύμα των μεταναστών από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη. Έτσι ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες χορήγησης ασύλου στους πολίτες των δυτικών Βαλκανίων, κατατάσσοντας τις χώρες αυτές στις "ασφαλείς",

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, "οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες βρίσκονται στο δρόμο για την Ευρώπη και ένα μέρος τους φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι χώρες όπου υπάρχουν πολιτικές διώξεις ή διεξάγονται εμφύλιοι πόλεμοι, δηλαδή καταστάσεις που απαιτούν προστασία".

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία σε άξονα με τη Γαλλία ζητούν υποχρεωτικούς δεσμευτικούς κανόνες για την υποδοχή μεταναστών και από τα 28 κράτη της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε επίσης ότι η επιστολή της Μέρκελ και του Ολάντ προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περιέχει αριθμό συγκεκριμένων προτάσεων για το πώς η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τη μεταναστευτική κρίση.

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται η ταχεία δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ ζητείται από την Επιτροπή να εξετάσει αν θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Τα κέντρα υποδοχής στα αποκαλούμενα θερμά σημεία στην Ιταλία και την Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς", δήλωσε ο Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας πως η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες να παράσχουν υποστήριξη.

""Με τη δημιουργία αυτών των κέντρων υποδοχής συνδέεται στενά το θέμα του πώς μπορεί να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης, σε όλα τα κράτη μέλη. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν βιώσιμο και δεσμευτικό μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων", πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.