Στο Βέλγιο, οι πρόσφυγες δε λιάζονται γιατί… έχουν λεφτά για ξενοδοχείο!

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν , ότι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να πληρώνουν ξενοδοχείο για να μείνουν αφού έχουν αρκετά χρήματα!

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάζονται να κοιμούνται στους δρόμους διότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στέγη, ο Φράνκεν υποστήριξε ότι είναι λαθεμένο να θεωρεί κανείς ότι πρόκειται για φτωχούς ανθρώπους.

«Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς πληρώνουν 10.000 ευρώ για να φθάσουν εδώ. Είναι αφελές να λέγεται ότι δεν έχουν 50 ευρώ για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Είναι καρικατούρα να τους παρουσιάζουμε σαν να πρόκειται για εντελώς άπορους ανθρώπους», δήλωσε ο Φράνκεν στο δημόσιο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 1. 

Φυσικά, τα σχόλια αυτά πυροδότησαν ομοβροντία επικρίσεων σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και από μέρους οργανώσεων αρωγής. 

«Νομίζω ότι τα σχόλια αυτά είναι κυνικά και εντελώς εκτός θέματος», δήλωσε μια εκπρόσωπος της οργάνωσης Vluchtelingenwerk Vlaanderen («Φλαμανδική Δράση για τους Πρόσφυγες»), η οποία προσφέρει βοήθεια σε αιτούντες άσυλο. 

Το θέμα, πρόσθεσε, «δεν είναι εάν τους έχουν απομείνει ακόμη μερικά μετρητά, αλλά εάν η κυβέρνηση έχει καταστήσει διαθέσιμους επαρκείς πόρους για να υποστηρίξει τους ανθρώπους που έχουν φθάσει εδώ», είπε η εκπρόσωπος. 

Πάντως, εκπρόσωπος του υφυπουργού, ερωτηθείσα σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται ο Φράνκεν για τις δηλώσεις του, τόνισε ότι «συνεχίζεται η δουλειά για την εξεύρεση λύσεων» και δεν θέλησε να κάνει κανένα άλλο σχόλιο για όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Περίπου 2.300 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στο Βέλγιο μόνο τον Ιούλιο ενώ , η βελγική κυβέρνηση προσφέρει στέγη σε 2.500 επιπλέον αιτούντες.