MH370: Σε εργαστήριο στη Γαλλία τα συντρίμμια του αεροσκάφους

To τμήμα φτερού του αεροσκάφους που εντοπίστηκε στο νησί Ρεϊνιόν μεταφέρθηκε σήμερα σε ένα εργαστήριο πλησίον της Τουλούζης (νοτιοδυτικά), που εξειδικεύεται στην έρευνα αεροπορικών δυστυχημάτων, το οποίο θα επιχειρήσει να εξακριβώσει εάν αυτό το συντρίμμι προέρχεται πράγματι από το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Μάρτιο του 2014, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τα συντρίμμια, τα οποία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των πραγματογνωμόνων αρχής γενομένης της Τετάρτης, έφθασε γύρω στις 18:30 ώρα Ελλάδας, υπό αστυνομική συνοδεία. Το θραύσμα μήκους δύο μέτρων είχε φθάσει στο Παρίσι σήμερα νωρίς το πρωί.

Την ίδια ώρα, στο νησί Ρεϊνιόν μια λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων της πτήσης MH370 τελέστηκε σήμερα σε κλίμα συγκίνησης με την παρουσία 300 έως 400 ανθρώπων σε μια εκκλησία στο Σεντ Αντρέ που βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την παραλία όπου εντοπίστηκαν την Πέμπτη τα συντρίμμια που ενδέχεται να ανήκουν στο Boeing 777 των Malaysia Airlines.

«Οι κάτοικοι της Ρεϊνιόν έχουν συγκινηθεί από τον εντοπισμό των συντριμμιών που προφανώς» ανήκουν στο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών είπε ενώπιον των πιστών ο ιερέας Γκι Ορό.

«Ο εντοπισμός αυτός έγινε κοντά στην ενορία μας, η κοινότητά μας δε μπορεί να παραμείνει αδιάφορη, θελήσαμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας και να τιμήσουμε τη μνήμη των αγνοουμένων» προσέθεσε ο ίδιος.

Μετά την τελετή οι πιστοί εναπόθεσαν μπροστά από το κτίριο ένας μετά τον άλλο, 239 κεράκια που αντιπροσωπεύουν τα θύματα της συντριβής, ενώ μια χορωδία έψελνε στα κινεζικά θρησκευτικούς ύμνους.

Εκατόν πενήντα τρεις Κινέζοι ήταν μεταξύ των 239 θυμάτων που ταξίδευαν στην πτήση MH370.

Ορισμένοι από τους κατοίκους πάντως έψαξαν εξονυχιστικά σήμερα την παραλία, όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια, με την ελπίδα ότι θα ανακαλύψουν και άλλα ευρήματα.

«Ήρθαμε εδώ για να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε και άλλα αντικείμενα που ενδεχομένως ανήκουν στο αεροπλάνο, κάποιο τμήμα του συστήματος προσγείωσης, ένα διαβατήριο, ρούχα» εξήγησε ένας ψαράς, ο Σιβαμαντίν Σαντίε, που είχε σπεύσει στο σημείο μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους.

Οι οικογένειες ωστόσο των θυμάτων αναμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Σύζυγος και πατέρας τριών επιβατών της πτήσης, ο Γάλλος Γκισλέν Βατρελό δήλωσε ότι «πολύ χαρούμενος που τα συντρίμμια μεταφέρθηκαν στη Γαλλία» και ελπίζει να μπει ένα τέλος στην «παραπληροφόρηση».

«Δεν θέλουμε να ακούσουμε τις αρχές να πουν ότι είναι βέβαιες σε ποσοστό 99%. Θέλουμε μία επιβεβαίωση σε ποσοστό 100%» ανακοίνωσε από την πλευρά της την Πέμπτη η ένωση των οικογενειών των αγνοούμενων Κινέζων της πτήσης στον ιστότοπο Wechat.