Ρέντσι: Ευρώπη δε σημαίνει μόνο (λανθασμένη) οικονομική πολιτική

“Η Ευρώπη δεν σημαίνει μόνον οικονομική πολιτική – η οποία, εκτός των άλλων, είναι και λανθασμένη”, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απευθυνόμενος στα μέλη της συνέλευσης των Ιταλών διπλωματών που συνέρχεται στη Ρώμη.

“Η ήπειρός μας στην φάση αυτή δεν μπορεί να σωθεί μόνο με την λιτότητα. Βρισκόμαστε στην Ευρώπη διότι πρέπει να γίνει και πάλι το σημείο αναφοράς για ιδεώδη, αξίες, ελπίδες”, πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

“Το να δώσουμε και πάλι αξία στην λέξη “αξίες” είναι υπόθεση πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα κενό είδωλο οικονομίστικων κανόνων”, υπογράμμισε εξάλλου ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι “βρισκόμαστε σε μια φάση βαθιάς αλλαγής, σε ό,τι αφορά την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης”, επισημαίνοντας πως το κύριο θέμα συζήτησης δεν είναι το “ναι ή όχι στην Ελλάδα”.

“Ξεκινά μια μεγάλη συντακτική περίοδος για την Ευρώπη. Υπάρχει το βρετανικό δημοψήφισμα, οι γαλλικές εκλογές και ακόμη νωρίτερα οι πορτογαλικές και οι ισπανικές εκλογές, υπό το φως και της συζήτησης που ξεκίνησε σχετικά με την οικονομική πολιτική. Υπάρχει και η προοπτική νέας ώθησης που θα πρέπει να δοθεί στον καθορισμό των κανόνων, ένα θέμα που η έκθεση των τεσσάρων προέδρων έχει μόλις θίξει, αλλά θα πρέπει να είναι αντικείμενο μιας μακράς πολιτικής συζήτησης τους επόμενους μήνες”, σημείωσε.