Με Κόσοβο, Σερβία και Ρωσία θα ασχοληθεί σήμερα η Μέρκελ

Το Βελιγράδι επισκέπτεται σήμερα, αργά το απόγευμα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο περιοδείας της στα δυτικά Βαλκάνια. Η κ. Μέρκελ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ θα γίνει δεκτή και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες αφορούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Σερβία, το ζήτημα του Κοσόβου και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας εκτιμά ότι η κ. Μέρκελ δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη στο θέμα του Κοσόβου και θα προσπαθήσει να πιέσει ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και την ομαλοποίηση των σχέσεων γενικότερα.

Ο Βούτσιτς - πιστός εκφραστής της πολιτικής λιτότητας - αναμένει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα επαινέσει τα σκληρά μέτρα που προτείνουν το ΔΝΤ και το Βερολίνο και τα οποία εφαρμόζε. Επίσης εμφανίζεται και ως σκληρός επικριτής όσων Ευρωπαίων πολιτικών αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών. Πολλές φορές, άλλωστε, δημόσια δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις θέσεις και τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και χαρακτήρισε μονόδρομο την εφαρμογή σκληρών μέτρων για να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη. 

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι οι σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία καθώς το Βερολίνο θεωρεί προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μετά το Βελιγράδι, η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφτεί το Σεράγεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.