Guardian: Από το λίκνο της δημοκρατίας, ένα λιοντάρι βρυχήθηκε

Οι ηγέτες της ΕΕ είπαν στους Έλληνες ότι ο κόσμος τους θα καταρρεύσει, εκτός να συναινέσουν μαζί τους και ψηφίσουν Ναι. Το Οχι που εισέπραξαν έκανε το πολιτικό διακύβευμα ακόμη μεγαλύτερο, γράφει σήμερα ο Owen Jones στον βρετανικό Guardian.  

“Από το λίκνο της δημοκρατίας, ένα λιοντάρι βρυχήθηκε” γράφει ο δημοσιογράφος, ο οποίος αναφέρει ότι παρά την πίεση και τους εκβιασμούς για καταστροφή που ασκήθηκαν στον ελληνικό λαό - μια παρατεταμένη εκστρατεία οικονομικού και πολιτικού πολέμου σε καιρό ειρήνης - οι πολίτες τους αψήφισαν.  

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - η οποία μόλις πρόσφατα καταδέχτηκε να δημοσιεύσει μερικά από τα πρακτικά των συνεδριάσεών της - μείωσε τα όρια ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, οδήγωντας του Έλληνες στο χείλος της κατάρρευσης.... Ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει κυβέρνηση τεχνοκρατών... Στην ίδια την Ελλάδα, το ολιγαρχικό καθεστώς των "ελεύθερων μέσων ενημέρωσης" λειτούργησε ως μηχανισμός αμείλικτη προπαγάνδα υπέρ του να υποταχθούν στις απαιτήσεις των πιστωτών” αναφέρει το δημοσίευμα.  

Στη συνέχεια αναφέρεται στην πολιτική της Γερμανίας που – αν και ιδια χρωστάει ακόμα στην Ελλάδα τις πολεμικές αποζημιώσεις και η μεταπολεμική οικονομική αναγέννηση της οφείλεται στην διαγραφή του χρέους της- ζητούσε όλο και σκληρότερους όρους δανεισμού και καμία ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, που τη χρειάζεται απελπισμένα. 

Ο αρθρογράφος αναφέρεται ακόμα στους Podemos της Ισπανίας και άλλες φωνές εντός της ΕΕ, οι οποίοι μάχονται να σπάσουν την ολιγαρχία της Ευρώπης. “Αν το ελληνικό δημοψήφισμα είχε βγει Ναι, τότε θα αντιπροσώπευε μια δυνητικά τελική ήττα αυτής την πανευρωπαϊκής εξέγερσης. Αντ 'αυτού, τώρα της έχει δώσει ώθηση και θάρρος . Δυστυχώς, οι ελίτ της ΕΕ δεν είναι ηλίθιοι, και να συνειδητοποιήσουμε αυτό. Φοβούνται - δικαιολογημένα - ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει παραχωρήσεις από του Ευρωπαίους αξιωματούχους, η εξέγερση θα εξαπλωθεί” γράφει χαρακτηριστικά. 

“Εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, το ευρώ δεν θα αντιπροσωπεύει πλέον μια αδιαίρετη ένωση. Αν η ΕΚΤ εγκαταλείψει την Ελλάδα, η φήμη της ευρωζώνης δεν θα ανακάμψει. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έχει διαπραγματευτική ισχύ στην προσπάθειά της για την ελάφρυνση του χρέους και την εγκατάλειψη της λιτότητας, που έχει ήδη ρημάξει τη χώρα. 

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να θέλουν να αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα καταστρέψουν την ίδια την κυβέρνηση (που εξελεξε ο ελληνικός λαός) ή ακόμα και θα οδηγήσουν στηναπομάκρυνση την χώρας από την ευρωζώνη- και μπορούν ακόμα να το καταφέρουν. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα στήριξη” καταλήγει το άρθρο.