Το σχέδιο του Ζακ Ντελόρ για τη διάσωση της Ελλάδας

Έκκληση να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν την Ελλάδα απευθύνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν ο αρχιτέκτονας της Ε.Ε. και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, Με άρθρο του στη Le Monde, που συνυπογράφουν οι Pascal Lamy και Antonio Vitorino, ο Ντελόρ καλεί την Ε.Ε. να υιοθετήσει ένα σχέδιο 3 πυλώνων για τη διάσωση της Ελλάδας:

- Οικονομική υποστήριξη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βραχυπρόθεσμη φερεγγυότητά της.

- Ενεργοποίηση των προγραμμάτων της ένωσης ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα βελτιώσει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ.

- Επανεξέταση της ελάφρυνσης του χρέους, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων των ευρωπαϊκών κανόνων, που θα αφορά συνολικά τις χώρες που βαρύνονται με χρέος, με δεδομένο βέβαιο ότι εκπληρώνονται οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα

«Μόνο ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο φαίνεται πιθανό να ανοίξει τις προοπτικές ελπίδας για τον ελληνικό λαό και τις κυβερνήσεις του και συνεπώς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης που χρειάζεται η χώρα και από την οποία θα ωφεληθεί και η ΕΕ» σημειώνεται στο άρθρο.