Το πρόγραμμα 10 σημείων της ΕΕ για τη μετανάστευση

Σε ένα πρόγραμμα δέκα σημείων συμφώνησαν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτροπή νέων ναυτικών τραγωδιών με μετανάστες στη Μεσόγειο.

Τα δέκα σημεία του προγράμματος είναι τα εξής:

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις περιπολιών στη Μεσόγειο, με τις ονομασίες Triton και Poseidon, παρέχοντας περισσότερα χρήματα και εξοπλισμό. Η ΕΕ θα διευρύνει επιπλέον τις περιπολίες σε μεγαλύτερη έκταση στη Μεσόγειο.

2. Η ΕΕ θα καταβάλει συστηματική προσπάθεια κατάσχεσης και καταστροφής των σκαφών τα οποία χρησιμοποιούν οι διακινητές, χρησιμοποιώντας ως “μοντέλο” την επιχείρηση Atalanta κατά της πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας.

3. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ελέγχου των συνόρων, παροχής ασύλου και οι εισαγγελικές αρχές θα συναντώνται τακτικά και θα εργάζονται στενά ώστε να συλλέξουν πληροφορίες για το πώς λειτουργούν οι διακινητές, να εντοπίσουν από πού προέρχονται οι πόροι τους και να βοηθήσουν στη διερεύνησή τους.

4. Το γραφείο υποστήριξης ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στείλει κλιμάκια σε Ιταλία και Ελλάδα για από κοινού επεξεργασία των αιτημάτων για παροχή ασύλου.

5. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα από όλους τους μετανάστες.

6. Η ΕΕ θα μελετήσει τις δυνατότητες για έναν “μηχανισμό επείγουσας επαναπροώθησης” μεταναστών

7. Η Κομισιόν θα ενεργοποιήσει ένα εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση προσφύγων ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

8. Η ΕΕ θα εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα για την άμεση επιστροφή των “παράτυπων” μεταναστών από τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, υπό τον συντονισμό της Frontex.

9. Η ΕΕ θα έρθει σε συνεννόηση με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη, μέσω μίας κοινής προσπάθειας της Κομισιόν και της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

10. Η ΕΕ θα στείλει στο εξωτερικό αξιωματούχους που θα συλλέξουν πληροφορίες για τις μεταναστευτικές ροές και θα ενισχύσει το ρόλο των εκεί ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.