Nέα τραγωδία – Σχεδόν 700 νεκροί μετανάσταστες στη Λαμπεντούζα

Η ιταλική Ακτοφυλακή επιβεβαίωσε πριν από λίγο και επίσημα ότι το ναυάγιο βόρεια της Λιβύης που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα, προκλήθηκε ανατροπή του αλιευτικού στο οποίο είχαν επιβιβασθεί πάνω από 700 μετανάστες.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαίου για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη, την εξέλιξη της κατάστασης.

Όπως ανέφερε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Φόβοι για 700 νεκρούς επιβάτες

Υπάρχουν φόβοι ότι σχεδόν 700 μετανάστες είναι νεκροί, αφού ναυάγησε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, 28 μετανάστες έχουν διασωθεί, όμως υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες πνίγηκαν αφού ένα πλοιάριο που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ναυάγησε χθες το βράδυ.

Το ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, 180 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Στη Σικελία οι διασωθέντες και οι σοροί

Οι διασωθέντες και οι σοροί θα μεταφερθούν στην Κατάνη της Σικελίας, ενώ εκφράζονται φόβοι πως έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 700 μετανάστες, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Μέχρι αυτή την στιγμή η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν διασώσει 28 μετανάστες και έχουν περισυλλέξει 23 πτώματα. Οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.

Η τελευταία, σοβαρότερη τραγωδία των απελπισμένων της θάλασσας είχε σημειωθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2013 στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, με 300 νεκρούς.