Πανωλεθρία για τους Σοσιαλιστές του Ολάντ οι περιφερειακές στη Γαλλία

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των τοπικών και περιφερειακών εκλογών από τη δεξιά αντιπολίτευση, η οποία επιβλήθηκε σε 64-70 από τις 101 περιφέρειες που κρίνονται σε αυτήν την αναμέτρηση, σύμφωνα με προβολές ινστιτούτων δημοσκοπήσεων αλλά και δημοσκοπήσεις εξόδου.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) καταλαμβάνει πολλές έδρες στον δεύτερο γύρο, αλλά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει το στόχο του να κερδίσει σε ένα ως δύο διοικητικές περιφέρειες.

Το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν 66 ως 70 νομαρχιακά συμβούλια (από 41), σύμφωνα το έξιτ πολ του ινστιτούτου CSA που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. Οι Σοσιαλιστές του Ολάντ υπέστησαν βαριά ήττα, καθώς αναμένεται να χάσουν περίπου στους μισούς από τους 61 νομούς και τις επαρχίες που έλεγχαν, κερδίζοντας 27-31.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σημείωσε ότι τα κέρδη που κατέγραψε το FN στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αναταραχής στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Βαλς παραδέχθηκε τη νίκη του UMP και των κεντρώων συμμάχων του καθώς και ότι το PS έχασε πολύ έδαφος.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για την τόνωση των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων τις επόμενες ημέρες.