Πάντα δύο στο πιλοτήριο: Αλλαγές στις πτήσεις μετά την τραγωδία του Airbus

Η αεροπορική τραγωδία με το αεροσκάφος της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις φαίνεται πως μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πτήσεις ανά την Ευρώπη, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους έμεινε μόνος του στο πιλοτήριο και προκάλεσε μάλλον σκόπιμα τη συντριβή του.

Ήδη, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Norwegian Air Shuttle ανακοίνωσε σήμερα πως θα επιβάλει την υποχρεωτική παρουσία δύο ατόμων μέσα στο πιλοτήριο ανά πάσα στιγμή σε κάθε πτήση.

"Όταν ένας από τους παρόντες στο πιλοτήριο βγαίνει έξω, θα πρέπει στο εξής να υπάρχουν δύο πρόσωπα μέσα σ' αυτό", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος πτήσεων της νορβηγικής εταιρείας Τόμας Χεστάμερ. Το μέτρο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιθανότατα από αύριο Παρασκευή. "Το συζητούσαμε από καιρό, αλλά το γεγονός αυτό επιτάχυνε τις αποφάσεις μας", εξήγησε ο Χεστάμερ.

Τα νέα μέτρα θα υποβληθούν προς εξέταση στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας. "Αναμένω ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο", είπε το στέλεχος της Norwegian, της τρίτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής εταιρείας χαμηλού κόστους.

Η Norwegian Air Shuttle ιδρύθηκε το 1993 και μέχρι σήμερα κανένα αεροσκάφος της δεν έχει εμπλακεί σε θανατηφόρο δυστύχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν παράδοξο το γεγονός ότι στη μοιραία πτήση της Germanwings αφέθηκε μόνος του στο πιλοτήριο ο συγκυβερνήτης, καθώς στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες η τυπική διαδικασία ασφαλείας ορίζει ότι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο κυβερνήτες χρειαστεί να αποχωρήσει από το πιλοτήριο, τον αντικαθιστά προσωρινά μία αεροσυνοδός, ώστε να μη μένει ποτέ μόνος του ο άλλος πιλότος.