Τα μπαρουτοκαπνισμένα Φώκλαντ στο… χαρτονόμισμα των 50 πέσος

Σε άλλες εποχές, η απεικόνιση των νήσων Φώκλαντ σε αργεντίνικα χαρτονομίσματα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και πόλεμο με τη Βρετανία. Αυτή τη φορά, όμως, η βρετανική αντίδραση ήταν μάλλον... φλεγματική.

Το νέο χαρτονόμισμα των 50 πέσος που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αργεντινή απεικονίζει το χάρτη των νήσων Φώκλαντ, που οι Αργεντίνοι αποκαλούν “Μαλβίνες” και διεκδικούν εδώ και δεκαετίες, μετά τη μάχη των Φώκλαντ, το 1982. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, η απόφαση αυτή αντανακλά την “αιώνια διεκδίκηση” των νησιών από την Αργεντινή.

Κι όμως, οι Βρετανοί δεν αντέδρασαν οργισμένα σε αυτήν την κίνηση της Αργεντινής. “Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κυβέρνηση της Αργεντινής από αυτά τα κόλπα”, σχολίασε, σύμφωνα με το Reuters, ο Χιούγκο Σουάιρ, ανώτατος αξιωματούχος του βρετανικού Foreign Office. Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, σε εμφανώς ειρωνικό τόνο, το χαρτονόμισμα των 50 πέσος “αξίζει το συγκλονιστικό ποσό των 3,72 λιρών, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία. Και νομίζω ότι πιθανότατα έχει την αντίστοιχη πολιτική αξία”.

Ο Σουάιρ επεσήμανε πως η πρεσβεία της Αργεντινής έχει αποστείλει στη βρετανική κυβέρνηση επιστολή και ένα βιβλίο, με τα οποία διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η Βρετανία αρνείται το διάλογο για το καθεστώς τωννήσων Φώκλαντ. Όμως το βιβλίο, σύμφωνα με τον Σουάιρ, “αγνοεί την άβολη αλήθεια ότι κάποιοι κάτοικοι των νησιών μπορούν να εντοπίσουν τους προγόνους τους στα Φώκλαντ ως και εννέα γενιές πίσω, περισσότερο απ' όσο έχουν υπάρξει τα τωρινά σύνορα της Αργεντινής”.