Τρόμος στη Γαλλία

Νέα περιστατικά βίας βυθίζουν στον τρόμο τη Γαλλία, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, η οποία σκόρπισε το θάνατο αλλά και τον φόβο.

Σήμερα μία αστυνομικός έπεσε νεκρή στο Παρίσι από πυρά ενόπλου ο οποίος στη συνέχεια διέφυγε, ενώ λίγο αργότερα έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε τέμενος στην πόλη Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, στην κεντρο-ανατολική Γαλλία.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της πρωινής επίθεσης φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, έφερε πυροβόλο όπλο και πυροβόλησε τα δύο θύματα στην πλάτη.

Αν και αρχικά είχε μεταδοθεί ότι ένας άνδρας 52 ετών συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στο σημείο της επίθεσης, ανακοίνωσε πως ο δράστης είχε διαφύγει. Ο γενικός εισαγγελέας θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε ο δράστης της επίθεσης να ταυτοποιηθεί και να συλληφθεί, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η έκρηξη στη Βιλφράνς,  σημειώθηκε μπροστά σε εστιατόριο κεμπάμ, κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος. Όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, η έκρηξη δεν προκάλεσε τραυματισμούς, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως «πρόκειται για εγκληματική ενέργεια».

Οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας απηύθυναν έκκληση προς τους "ιμάμηδες όλων των τεμενών" της χώρας "να καταδικάσουν απερίφραστα τη βία και την τρομοκρατία" κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας κάλεσε επίσης τους πιστούς να τηρήσουν σήμερα στις 12.00 ώρα Γαλλίας ενό λεπτού σιγή στη μνήμη των 12 νεκρών του Charlie Hebdo, συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος που κήρυξε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Το Συμβούλιο καλεί επίσης του πιστούς να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνεται την Κυριακή.