Γλίτωσε τις πρόωρες εκλογές η Σουηδία – Στο περιθώριο η ακροδεξιά

Την επίτευξη μίας συμφωνίας με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η οποία θα αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές που είχαν ανακοινωθεί για τις 22 Μαρτίου, ανακοίνωσε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας, θέτοντας στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πρόωρες εκλογές για τις 22 Μαρτίου, καθώς οι Δημοκράτες της Σουηδίας είχαν απορρίψει τον κυβερνητικό προϋπολογισμό και είχαν ψηφίσει υπέρ εκείνου της αντιπολίτευσης, ωθώντας τον πρωθυπουργό να κάλεσει και πάλι τους ψηφοφόρους στις κάλπες. Θα ήταν οι πρώτες πρόωρες εκλογές στη Σουηδία από το 1958.

Ωστόσο, η "συμφωνία του Δεκεμβρίου", όπως χαρακτηρίζεται, "επιτρέπει να κυβερνήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας", όπως διευκρίνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν.

Η συμφωνία θέτει τις βάσεις για μια συνεργασία ανάμεσα στα έξι κόμματα που διεκδικούν κυβερνητικές αρμοδιότητες -τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους από τη μια πλευρά, και την κεντροδεξιά, που έχει συνασπισθεί στους κόλπους της Συμμαχίας (συντηρητικοί, αγροτικό κέντρο, φιλελεύθεροι και χριστιανοδημοκράτες), από την άλλη πλευρά- πάνω σε τρία θέματα, δηλαδή τις συντάξεις, την ενέργεια και την άμυνα. Η συμφωνία, η οποία ισχύει ως το 2022, προβλέπει πως κάθε κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορεί να περνάει τον προϋπολογισμό της με την παθητική στήριξη της αντιπολίτευσης.

"Είναι μια νίκη για τη Σουηδία", τόνισε η εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος (Μετριοπαθείς), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, Αν Κίνμπεργκ Μπάτρα.

Από τη συμφωνία αποκλείεται ντε φάκτο η άκρα δεξιά, η οποία βρίσκεται περιθωριοποιημένη στο κοινοβούλιο, αν και έχει δύναμη μεταξύ των ψηφοφόρων. Για να σηματοδοτήσουν τη δυσαρέσκειά τους μπροστά στη νέα κατάσταση, οι Δημοκράτες της Σουηδίας ανακοίνωσαν πως θα καταθέσουν πρόταση μομφής. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα συγκεντρώσει παρά τις ψήφους των 49 βουλευτών τους.

"Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στον Λεβέν ως πρωθυπουργό", δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT ο προσωρινός πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας Ματίας Κάρλσον.

Η κυβέρνηση θα προτείνει τον Απρίλιο ένα διορθωτικό προϋπολογισμό. Μέχρι τότε θα κυβερνά με τον προϋπολογισμό της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που υιοθετήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου.