Πάνω από 2 δισ. ευρώ μοίρασε το ισπανικό λαχείο

Χιλιάδες Ισπανοί περιλαμβανομένων εργαζομένων σε εστιατόρια και ενοίκων οίκων ευγηρίας πανηγύρισαν σήμερα τη νίκη τους στη μεγαλύτερη λαχειοφόρο αγορά του κόσμου, καθώς μοιράστηκαν κέρδη ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την χώρα.

Η λαχειοφόρος αγορά «El Gordo» (ο «Χοντρός» στα ελληνικά) έχει τα υψηλότερα κέρδη στον κόσμο στην οποία παίζουν εκατομμύρια πολίτες κάθε χρόνο στο πλαίσιο της παραδοσιακής κλήρωσης του χριστουγεννιάτικου λαχείου, στην οποία φέτος οι Ισπανοί έζησαν τέσσερις ώρες αγωνίας για να μάθουν τους νικητές, αφού η διαδικασία της κλήρωσης διήρκησε περισσότερο απ' ό,τι συνηθίζεται.

To Gordo πληρώνει 400.000 ευρώ για κάθε 20 ευρώ που ξοδεύονται σε έναν αριθμό και τα κέρδη από το φετινό τζάκποτ μοιράστηκαν σε πολλούς νικητές. Υπήρξαν νικητές από τη Μαδρίτη έως την Μούρθια στα νότια της χώρας που συνέρευσαν στα πρακτορεία ή τα μπαρ απ' όπου είχαν αγοράσει τα δελτία τους για να γιορτάσουν για την καλή τους τύχη.

Η χριστουγεννιάτικη κλήρωση πραγματοποιείται εδώ και 200 χρόνια και παραμένει ένα σημαντικό γεγονός της εορταστικής περιόδου. Οι πωλήσεις δελτίων είχαν παρουσιάσει πτώση τα τελευταία χρόνια καθώς η χώρα είχε βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση με αποτέλεσμα τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν 1 στους 4 εργαζόμενους, να μείνουν εκτός της αγοράς εργασίας.

Φέτος, ωστόσο, καθώς η οικονομία της Ισπανίας ανακάμπτει από την ύφεση, οι πωλήσεις δελτίων αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2008. Στην εφορία βέβαια καταλήγει ένα μέρος των κερδών, 20% για τα κέρδη άνω των 2.500 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων της Μαδρίτης βρίσκονταν μεταξύ των μεγάλων νικητών στη σημερινή κλήρωση, την ώρα που και το προσωπικό σε ένα κοντινό εστιατόριο στάθηκε επίσης τυχερό.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να πάω στην Παραγουάη να δω την οικογένειά μου. Δεν τους έχω επισκεφθεί εδώ και χρόνια» δήλωσε ο Γκονθάλο Λοβέρα, ένας επιστάτης από τη Μαδρίτη, που κέρδισε 1,6 εκατομμύρια ευρώ.