ΕΕ – Σερβία: Προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν άναψαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας, Σάντρο Γκότσι.

«Οι υπουργοί δεν κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση για το άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, στην αρχή του νέου έτους», δήλωσε χθες ο κ. Γκότσι μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, δεν αποτέλεσε έκπληξη, επειδή ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν προχθές δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν δεν εφαρμόσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν, εξήραν την πρόοδο της Σερβίας στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων και κάλεσαν τη σερβική κυβέρνηση να συνεχίσουν τις προσπάθειες και στις δύο κατευθύνσεις.

Η πλειοψηφία των κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας που έως το τέλος του έτους προεδρεύει στην ΕΕ, τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος του κεφαλαίου, που αφορά τα δημόσια οικονομικά. Η Γερμανία και η Βρετανία, από την άλλη πλευρά, υποστήριξαν ότι πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου και το κεφάλαιο 35, που συνδέεται με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, αλλά εφόσον η Σερβία υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάρκεια του διαλόγου.

Οι αποφάσεις για τα βήματα στη διαδικασία διεύρυνσης λαμβάνονται με την ομόφωνη γνώμη και των 28 κρατών - μελών.