Κόντρα Νετανιάχου – Ε.Ε. με φόντο τη Χαμάς

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε σήμερα την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφαιρέσει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς από τον κατάλογο με τις "τρομοκρατικές οργανώσεις", κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι "δεν έμαθαν τίποτα" από το Ολοκαύτωμα.

"Στο Λουξεμβούργο, το Δικαστήριο της ΕΕ αφαίρεσε από τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τη Χαμάς, η οποία έχει διαπράξει αναρίθμητα εγκλήματα πολέμου και αναρίθμητες τρομοκρατικές ενέργειες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

"Φαίνεται ότι πάρα πολλοί στην Ευρώπη, όπου 6 εκατ. Εβραίοι σφαγιάσθηκαν, δεν έχουν μάθει τίποτε", πρόσθεσε κατά την έναρξη της συνάντησής του στην Ιερουσαλήμ με την αμερικανίδα γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Τζόνι Ερνστ.

"Όμως εμείς στο Ισραήλ έχουμε μάθει. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον λαό μας και το κράτος μας ενάντια στις δυνάμεις του τρόμου, της τυραννίας και της υποκρισίας", υπογράμμισε ο ίδιος.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, στον οποίο είχε προστεθεί το 2001, καθώς η απόφαση να περιληφθεί στον κατάλογο αυτό βασίσθηκε απλώς σε δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Παρόλα αυτά διατήρησε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Χαμάς στην Ευρώπη για τρεις μήνες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει περιθώριο τριών μηνών για να λάβει νέα απόφαση για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Χαμάς και δύο μηνών για να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής, πρόσθεσε το Γενικό Δικαστήριο.
Μετά την απόφαση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ΕΕ "εξακολουθεί να θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση".

Νωρίτερα σήμερα ο Νετανιάχου ζήτησε από την ΕΕ να επαναφέρει αμέσως τη Χαμάς στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επέκρινε επίσης και μια διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στη Γενεύη και στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι 126 χωρών, που υπενθύμισαν σε ανακοίνωσή τους την υποχρέωση να γίνεται σεβαστό το ανθρωπιστικό ανθρώπινο δίκαιο στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Η απόφαση, που ελήφθη ομόφωνα, αναφέρει τις θεμελιώδεις συνθήκες του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου τις οποίες θα πρέπει να σέβονται όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης σε ό,τι αφορά την προστασία των αμάχων σε περίοδο πολέμου.

Η απόφαση υπογραμμίζει ότι οι αρχές αυτές ισχύουν και για τις μη κρατικές οντότητες.

Το Ισραήλ, μία από τις 196 χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση, είχε μποϊκοτάρει τη διάσκεψη αυτή, όπως και οι ΗΠΑ. Το εβραϊκό κράτος κατήγγειλε έναν πολιτικό ελιγμό μόνος στόχος του οποίου είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ, ενώ η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι η διάσκεψη αυτή κινδυνεύει να πολιτικοποιήσει τις Συμβάσεις της Γενεύης.

"Σήμερα γίναμε μάρτυρες εκπληκτικών παραδειγμάτων της ευρωπαϊκής υποκρισίας", δήλωσε ο Νετανιάχου. "Στη Γενεύη ζήτησαν να ερευνηθεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου", πρόσθεσε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αναφέρει νωρίτερα σε ανακοίνωσή της: "Αν η σύγκληση της διάσκεψης αυτής είναι το αποτέλεσμα μιας αραβικής πίεσης, μιας λανθασμένης ερμηνείας των Συμβάσεων της Γενεύης, της επιθυμίας να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ υποτασσόμενο σε μια πολιτική διαταγή ή οποιουδήποτε άλλου κινήτρου, δεν θα χρησιμεύσει παρά για να προστατεύσει περαιτέρω τις τρομοκρατικές οργανώσεις που βάζουν στο στόχαστρό τους πολίτες και που χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες".