Αυστρία: Ο Άλοις Μπρούνερ παραμένει καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου

"Ενόσω δεν είναι σίγουρο ότι ο Άλοϊς Μπρούνερ είναι νεκρός, θα παραμένει στον κατάλογο των επικηρυγμένων ναζιστών εγκληματιών πολέμου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αυστριακό υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιδρώντας σε προχθεσινές δηλώσεις του Εφρέμ Ζούροφ, διευθυντή του "Κέντρου Σίμον Βίζενταλ", πως ο διαβόητος "Σφαγέας της Θεσσαλονίκης" και υπεύθυνος για την εξόντωση 130.000 Εβραίων έχει αποβιώσει ήδη από το 2010 στη Συρία, όπου ζούσε εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Ζούροφ, ο Άλοϊς Μπρούνερ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ναζιστές εγκληματίες πολέμου, είναι "κατά 99% νεκρός" και "παρόλο που δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, είμαστε σίγουροι ότι αυτό ισχύει".

Ο αυστριακής καταγωγής Άλοϊς Μπρούνερ, μαζί με τον επίσης Αυστριακό αρχιεγκληματία πολέμου και γνωστό ως "Δόκτωρ θάνατος" Άριμπερτ Χάιμ, είχαν επικηρυχθεί τον Ιούλιο του 2007 από το αυστριακό υπουργείο Δικαιοσύνης με το ποσό των €50.000 έκαστος.

Ο Μπρούνερ κατηγορείτο για τη μεταγωγή σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και την θανάτωση δεκάδων χιλιάδων Εβραίων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Αν και δεν προσήχθη ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Άλοϊς Μπρούνερ δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο ερήμην το 1954 στη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ γλίτωσε από δύο απόπειρες κατά της ζωής του με παγιδευμένες επιστολές, χάνοντας ένα μάτι και τέσσερα από τα δάκτυλα του αριστερού του χεριού.