Γερμανία: Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία της γενναίας φοιτήτριας

Χιλιάδες άνθρωποι -Τούρκοι, Γερμανοί, νέοι και ηλικιωμένοι - παρευρέθηκαν σήμερα στην κηδεία της τουρκικής καταγωγής φοιτήτριας Τουγτσέ Αλμπαϊράκ, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στις 15 Νοεμβρίου, επειδή υπερασπίστηκε δύο κοπέλες τη στιγμή που έπεφταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης έξω από εστιατόριο, κοντά στη Φρανκφούρτη.

 Η νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε σε ένα τζαμί στην Waechtersbach και περίπου 3 χιλιάδες άνθρωποι είπαν δακρυσμένοι το τελευταία αντίο στην 22χρονη κοπέλα, το φέρετρο της οποίας ήταν ντυμένο με την σημαία του ισλάμ και στολισμένο ένα νυφικό πέπλο.

Στην κηδεία της Τουγτσέ, η οποία θεωρείται πλέον εθνική ηρωίδα στη Γερμανία, έδωσαν το παρόν ο Τούρκος πρέσβης στη Γερμανία και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, η οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στην "γενναία" γυναίκα.

Η νεκρική πομπή στη συνέχεια ξεκίνησε για ένα νεκροταφείο στο χωριό του Bad Soden-Salmuenster, όπου γεννήθηκε η Τουγτσέ. 

Η δολοφονία της Τουγτσέ Αλμπαϊράκ, η οποία μετά την επίθεση είχε πέσει σε κώμα και αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα που την κρατούσαν τυπικά στη ζωή ανήμερα των 23ων γενεθλίων της, σόκαρε τη Γερμανία. Για τον φόνο της Τουγτσέ ένας 18χρονος κρατείται από την αστυνομία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε το θύμα «πρότυπο» για τους νέους.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε «την απόλυτη συμφωνία» της Γερμανίδας καγκελαρίου με την πρόταση του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ να τιμηθεί η νεαρή κοπέλα με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό του Τάγματος της Αξίας. Περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση για την απονομή της διάκρισης αυτής στην Τουγτσέ, αν και κατ’ αρχήν ο Σταυρός δεν απονέμεται μετά θάνατον.