Σημαντική επίσκεψη του Πάπα σε Άγκυρα – Πατριαρχείο

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται, όχι μόνον από θρησκευτικής αλλά και από πολιτικής απόψεως, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Η επίσκεψη αυτή είναι μια συνέχεια στο διάλογο που έχει ανοίξει μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας μετά την άρση των αναθεμάτων τη δεκαετία του 1960.

Οι σχέσεις των δυο Εκκλησιών πιθανόν να είναι στην καλύτερη φάση τους από το σχίσμα του 1054.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συναντήθηκε σήμερα με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στην Άγκυρα και τον πρόεδρο της χώρα, Ταγίπ Ερντογάν, (φωτ) και θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, αλλά και το Μπλε Τζαμί. Ο Βενέδικτος ΙΣΤ' είχε σταθεί εκεί σιωπηλός , σε ένδειξη σεβασμού προς το Ισλάμ, ενώ η Αγία Έδρα είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο για "προσευχή".

Μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Ερντογάν το νέο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, ο Πάπας απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα. «Είναι κεφαλαιώδες όλοι οι πολίτες —μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί— τόσο στο πνεύμα και το γράμμα όσο και στην εφαρμογή του νόμου να απολαύουν τα ίδια δικαιώματα και να τηρούν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.  

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει επικριθεί από τους αντιπάλους του για κινήσεις που κατ' αυτούς υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους στην Δημοκρατία της Τουρκίας και έχουν στόχο τον «εξισλαμισμό» της κοινωνίας, είπε από τη δική του πλευρά ότι η επίσκεψη του πάπα στη χώρα του μπορεί να συμβάλει να αποκρουστούν αντιλήψεις κατά του Ισλάμ, καταγγέλλοντας μια «προέλαση της Ισλαμοφοβίας» σε διεθνές επίπεδο.

«Η επίσκεψή σας θα αφήσει ένα σημάδι με επίδραση στον ισλαμικό κόσμο και επίσης θα αλλάξει την άποψη για το Ισλάμ στον χριστιανικό κόσμο. Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι πως αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια πορεία προς την αλλαγή», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα. Οι δύο άνδρες, που συνδέονται με στενή φιλία, αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη. Παράλληλα, θα χοροστατήσει σε μια λειτουργία στον καθολικό καθεδρικό ναό την οποία θα παρακολουθήσουν και χριστιανοί πρόσφυγες από το Ιράκ.

Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, όταν θα παραστεί στον κοινό εορτασμό της εορτής του Αγίου Ανδρέα μαζί με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.