Φυλακίστηκαν οι πρώτοι Βρετανοί τζιχαντιστές της Συρίας

Δύο αδέλφια έγιναν σήμερα οι πρώτοι Βρετανοί πολίτες που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, με την κατηγορία "τρομοκρατικής εκπαίδευσης" στη Συρία το 2013.

Οι Μοχάμεντ και Χάμζα Ναουάζ- και οι δύο από το Στράτφορντ, ανατολικά του Λονδίνου - καταδικάστηκαν σε τεσσεράμισι και και τρία έτη αντιστοίχως, αφού παραδέχθηκαν ότι είχαν βρεθεί σε "στρατόπεδο εκπαίδευσης" των τζιχαντιστών.

Οι δύο άνδρες άνδρες είχαν συλληφθεί στο Ντόβερ κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έφεραν στις αποσκευές τους σφαίρες και φωτογραφίες από το στρατόπεδο, ως τρόπαια.  

Η Σκότλαντ Γιαρντ περιέγραψε την φυλάκιση των δύο ανδρών ως «υπόθεση-ορόσημο» - και την πρώτη από μια σειρά ανάλογων υποθέσεων που αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Βρετανικής δικαιοσύνης στο επόμενο διάστημα.

Οι βρετανικές αρχές υπολογίζουν ότι περί τους 500 βρετανοί πολίτες βρίσκονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Γιαυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, επιτρέποντας την κατάσχεση των διαβατηρίων των υπόπτων για τρομοκρατική δράση και εμποδίζοντας την επιστροφή στη βρετανικό έδαφος των ατόμων που πολέμησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών.