5+1: Μέχρι τέλος Ιουλίου οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

Διαπραγματεύσεις σε φρενήρεις ρυθμούς στη Βιέννη, στην ομάδα των 5+1, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται μέχρι τα τέλη του Ιουλίου του 2015. 

Η ομάδα διαπραγματεύεται εδώ και 6 μέρες στη Βιέννη για το ζήτημα του εμπλουτισμού του ουρανίου από το Ιράν και της άρσης των δυτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Και οι δυο πλευρές πάντως δηλώνουν ότι το επιθυμητό είναι μια συμφωνία και πως θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς να αποκλείεται η υπόθεση μίας πολιτικής διευθέτησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του, Τζαβάντ Ζαρίφ, έχουν πληθύνει τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις και έχουν ήδη συζητήσει μαζί διαφορετικά σενάρια για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η παράταση των διαπραγματεύσεων περικλείει πολιτικό ρίσκο για τον μετριοπαθή πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Και οι δύο είναι αντιμέτωποι με τους "σκληρούς" στο εσωτερικό των χωρών τους, οι οποίοι τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στην Τεχεράνη , επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία.

Η ομάδα "5+1" (ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) απαιτεί από το Ιράν να περιορίσει τις ικανότητες εμπλουτισμού ουρανίου ώστε να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη. Το Ιράν, που επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά μη στρατιωτικού χαρακτήρα, διεκδικεί πλήρη δικαιώματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί την άρση των δυτικών κυρώσεων που πνίγουν την οικονομία του.