Μέρκελ: Η Ευρώπη δε θα είναι ασφαλής χωρίς τη Ρωσία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα από την Πολωνία ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνον μαζί με τη Ρωσία».

«Αυτός είναι ο λόγος που οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό», είπε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, αναφερόμενη εμμέσως στην ουκρανική κρίση. «Προσπαθούμε να κάνουμε έναν διάλογο με τη Ρωσία», επέμεινε η ίδια.

Αναφερόμενη στις δυτικές κυρώσεις η Μέρκελ είπε ότι «δεν αποτελούν αυτοσκοπό» και πως επιβλήθηκαν «μόνον όταν κατέστησαν αναπόφευκτες».

Η Γερμανία, πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, θα συνεχίσει να επιδιώκει τον διάλογο με τη Ρωσία.

«Για εμάς οι γειτονικές χώρες είναι εταίροι, όχι σφαίρες επιρροής», επέμεινε σήμερα, αναφερόμενη στην κατηγορία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες. «Πιστεύουμε στην ισχύ του δικαίου, όχι στο δίκαιο του ισχυρού», προσέθεσε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ έκανε αυτή τη δήλωση στην Κσίζοβα, στη νοτιοδυτική Πολωνία, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την 25η επέτειο από την ιστορική συμφιλίωση της Γερμανίας με τον ανατολικό της γείτονα, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα διέρχονται τη σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμο.