Τα διαπιστευτήρια του υπέβαλε στον Πούτιν ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ

Τα διαπιστευτήρια του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα, Τζον Τεφτ, δέχθηκε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος σε μια σεμνή τελετή στο Κρεμλίνο, την ώρα που οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Πούτιν και Τεφτ στάθηκαν πλάι-πλάι για λίγο, ποζάροντας για τους φωτογράφους, αλλά αντάλλαξαν ελάχιστες κουβέντες.

Αμέσως μετά την τελετή, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υπό την προϋπόθεση ότι η σχέση βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της κάθε χώρας στα συμφέροντα της άλλης πλευράς και στην αρχή της μη ανάμιξης στα εσωτερικά ζητήματα τους.

Πούτιν και Τεφτ στάθηκαν πλάι-πλάι για λίγο, αλλά αντάλλαξαν ελάχιστες κουβέντες στην τελετή κατά την οποία ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ, καθώς και οι νέοι πρεσβευτές άλλων κρατών, επέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους

Η Μόσχα ενέκρινε τον διορισμό Τεφτ παρότι ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι εκμυστηρεύθηκαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ότι δεν τους άρεσε και τόσο. Ο Τεφτ ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γεωργία κατά τη διάρκεια του σύντομου πολέμου του 2008 με τη Ρωσία και ήταν επίσης ο πρεσβευτής της χώρας του στην Ουκρανία επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, έως τον Ιούλιο του 2013. Ήταν επίσης ο δεύτερος διπλωμάτης τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990.

Ο προηγούμενος Αμερικανός πρεσβευτής, ο Μάικλ Μακφόλ, αποχώρησε από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο έπειτα από μια διετία που σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες εντάσεις.