Κίεβο: Ρωσικά τανκς έχουν εισβάλει στην Ουκρανία – 5 νεκροί

Ρωσικό κομβόι από 32 τεθωρακισμένα και 30 φορτηγά που μεταφέρουν πυρομαχικά και στρατιώτες έχει εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία από τη Ρωσία για να βοηθήσει τους ρωσόφιλους αυτονομιστές αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση.   

"Τριάντα δύο άρματα μάχης, 16 πυροβόλα Χόβιτσερ και 30 στρατιωτικά φορτηγά τύπου Καμάζ με στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία" και κατευθύνονταν στην πόλη Κράσνι Λουτς στην περιοχή του Λουχάνσκ. Μια ακόμη φάλαγγα φορτηγών που μεταφέρουν τρεις σταθμούς ραδιοεπικοινωνίας διέσχισαν τα σύνορα και πέρασαν το φυλάκιο Ιζβαρίνο, το οποίο ελέγχουν οι αυτονομιστές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο.  

Μάλιστα, σε μάχες στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και 16 έχουν τραυματιστεί.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Μέρκελ, δεν αναφέρθηκε σε ρωσικά τάνκς αλλά "ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία παρέκαμψε τους ελέγχους στα ουκρανικά σύνορα και τα τελωνεία", γεγονός το οποίο κατήγγειλε ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το ΝΑΤΟ - το οποίο συνεχώς αναφέρει την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα - ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο "για τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας" και τις ερευνά.  

"Ερευνούμε τις πληροφορίες αυτές. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμοί αυξήθηκαν πρόσφατα κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας», δήλωσε αξιωματούχος της Συμμαχίας.