Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ χαιρέτισαν τη συμφωνία για το αέριο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισαν σήμερα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, τη συμφωνία για την επανέναρξη του εφοδιασμού της Ουκρανίας με φυσικό ρωσικό αέριο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Οι ηγέτες καλωσόρισαν τις συμφωνίες οι οποίες επετεύχθησαν όσον αφορά τους όρους της προμήθειας και της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να εξασφαλιστεί περαιτέρω η απρόσκοπτη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου σήμερα.

Παράλληλα στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εγγυηθεί τη μεταφορά και την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών κατά τρόπο ώστε να μην δοθεί στη Ρωσία χώρος για «εκβιασμούς».

Μιλώντας σε Ουκρανούς αξιωματούχους του τομέα της ενέργειας ο Γιατσενιούκ επέκρινε παράλληλα τα σχέδια της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας, και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία θα εγγυηθεί τη μεταφορά. Δεν θα δώσει στη Ρωσία τα μέσα για να εκβιάσει την Ουκρανία και την Ευρώπη με διαφορετικές ροές» φυσικού αερίου.

Ακόμη ο Γιατσενιούκ δήλωσε πως το Κίεβο αναμένει να αρχίσουν οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία μέσα σε 36 ώρες αφού γίνονται οι προπληρωμές των ποσοτήτων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μπορεί να ξαναρχίσει τις προμήθειες στην Ουκρανία από την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μόλις το Κίεβο καταβάλει ένα ποσό ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για προηγούμενες οφειλές του και για τις προπληρωμές των ποσοτήτων που θα παραλάβει.

Μόσχα, Κίεβο και Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις και κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία χθες, η οποία προβλέπει την επανέναρξη του εφοδιασμού της Ουκρανίας και τη συνέχισή του για τον χειμώνα σε αντάλλαγμα για πληρωμές οι οποίες κατά μεγάλο μέρος θα γίνουν με τη χρηματοδότηση της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο Μίλερ είπε ότι η Γκάζπρομ θα ξαναρχίσει τις προμήθειες εντός δύο ημερών από τη στιγμή που το Κίεβο θα καλύψει μέρος των ανεξόφλητων οφειλών του.

«Όλα εξαρτώνται από το πότε η Ουκρανία θα κάνει αυτή την πληρωμή. Αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να γίνει ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας», είπε ο Μίλερ σε δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας.

Ο Μίλερ διευκρίνισε πως η Ουκρανία πρέπει να πληρώσει 1,45 δισεκ. δολάρια για να αποπληρωθεί μέρος των οφειλών της και 760 εκατ. δολάρια ως προπληρωμή για τις ποσότητες φυσικού αερίου οι οποίες θα της παραδοθούν τον Νοέμβριο.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες χθες, το Κίεβο είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει μέρος των πόρων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να καλύψει το κόστος της αποπληρωμής των χρεών του και την προπληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η τιμή που συμφωνήθηκε είναι 378 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και 365 δολάρια για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.