Παρίσι: Το Μουσείο Πικάσο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του

Άνοιξε και πάλι τις πόρτες του προς το κοινό το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι. Εδώ και πέντε χρόνια το Μουσείο παρέμενε κλειστό καθώς γινόταν στους χώρους του εργασίες ανακαίνισης.

Το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Μαρέ της γαλλικής πρωτεύουσας και στεγάζεται σε ένα μπαρόκ αρχοντικό του 17ου αιώνα, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο των έργων του Πικάσο.

Τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του πραγματοποιήθηκαν σήμερα καθώς η 25η Οκτωβρίου του 1881 είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο Πικάσο στη Μάλαγα της Ισπανίας. Ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος πέρασε ωστόσο τα περισσότερα χρόνια της ενήλικης ζωής του στη Γαλλία, μέχρι τον θάνατό του το 1973.

Η ανακαίνιση του μουσείου που φιλοξενεί περισσότερα από 5.000 έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, κεραμικά, φωτογραφίες καθώς και προσωπικά αρχεία του Πικάσο, σημαδεύτηκε από διαφωνίες που οδήγησαν σε αλεπάλληλες καθυστερήσεις.

Η επί εννέα χρόνια πρόεδρός του Άν Μπαλντασαρί απολύθηκε τον Μάιο ύστερα από τη δημόσια διαμάχη της με το προσωπικό του μουσείου και με την πρώην υπουργό Πολιτισμού της χώρας Ορελί Φιλιπέτι, η οποία επίσης αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση τον Αύγουστο.

Εγκαινιάζοντας το μουσείο σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος Ολάντ είπε ότι ο μοντερνισμός και η ενέργεια του Πικάσο θα πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση για τη Γαλλία.

"Δεν χτίζεις τίποτα πάνω στη νοσταλγία. Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν ένας ζωγράφος του μέλλοντος, της ελπίδας, των κατακτήσεων. Απελευθέρωσε τον εαυτό του από τους κανόνες του παρελθόντος. Ήταν αβάν - γκαρντ. Η Γαλλία είναι μία χώρα αβάν -γκαρντ", είπε ο Ολάντ.

Η ανακαίνιση κόστισε περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ και το μουσείο πλέον θα διαθέτει τριπλάσιο χώρο για τα έργα που θα εκτίθενται σε πέντε ορόφους, ενώ οι αρχές του εκτιμούν ότι ο αριθμός των επισκεπτών του ετησίως θα ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο.