Γάλλοι εμπειρογνώμονες στη Μόσχα για τον θάνατο του ντε Μαρζερί

Μετά το πόρισμα των ρωσικών αρχών, ότι το αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total Κριστόφ ντε Μαρζερί στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, οφείλεται σε "εγκληματική αμέλεια" της διεύθυνσης του αεροδρομίου, ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων κατέφθασε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας για να βοηθήσει τις έρευνες των Ρώσων εμπειρογνωμόνων.

Στην αποστολή συμμετέχουν τρία μέλη της γαλλικής υπηρεσίας ερευνών BEA, ένας ειδικός της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation και δυο εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας Unijet.

Οι έξι ειδικοί θα παραμείνουν στη ρωσική πρωτεύουσα για τέσσερις ημέρες ενώ οι έρευνες για τα αίτια του περίεργου δυστυχήματος έχουν ξεκινήσει από τα τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου.

Ο πρόεδρος της Total σκοτώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας, όταν ένα εκχιονιστικό όχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο έπεσε πάνω στο ιδιωτικό του αεροσκάφος, την ώρα που ετοιμαζόταν να απογειωθεί. 

Ο 63χρονος Κριστόφ ντε Μαρζερί ήταν γενικός διευθυντής της Total από το 2007 και πρόεδρος-γενικός διευθυντής από το 2010. Δεν είχε ορίσει όμως κανέναν αντικαταστάτη του για την περίπτωση που δεν θα ήταν σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Έτσι, σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, επέλεξε τον Πατρίκ Πουγιανέ στη θέση του γενικού διευθυντή και τον Τιερί Ντεμαρέ νέο πρόεδρο του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου.