Σε “εγκληματική αμέλεια” οφείλεται ο θάνατος του επικεφαλής της Total

Σε "εγκληματική αμέλεια" της διεύθυνσης οφείλεται το δυστύχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, στο οποίο έχασε χθες τη ζωή του ο επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, o οποίος επέστρεφε από τη Μόσχα, όπου βρισκόταν για να λάβει μέρος σε σύσκεψη της ρωσικής κυβέρνησης με ξένους επενδυτές, στο Παρίσι.  Το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συγκρούσθηκε κατά την απογείωση με ένα εκχιονιστικό όχημα με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να διαλυθεί και ο Κριστόφ ντε Μαρζερί και τρία μέλη του πληρώματος να σκοτωθούν επι τόπου. 

Όπως υποστήριξε σήμερα η ρωσική ερευνητική επιτροπή, ο οδηγός του εκχιονιστικού βρισκόταν "σε κατάσταση μέθης". Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση, όλοι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Βνούκοβο θα "εξετασθούν για κατανάλωση αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών", αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

"Δεν πρόκειται για μια τραγική συνδρομή περιστάσεων, αλλά για εγκληματική αμέλεια των λειτουργών" οι οποίοι απέτυχαν να συντονίσουν όπως έπρεπε τη δουλειά των υπαλλήλων τους, αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Ωστόσο, ο δικηγόρο του δήλωσε πως ο πελάτης του πάσχει από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και δεν ήταν μεθυσμένος τη στιγμή του δυστυχήματος. "Δεν πίνει ποτέ, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από την οικογένειά του, όπως και από τους γιατρούς", δήλωσε ο δικηγόρος Αλεξάντρ Καραμπάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.  

Επιπλέον, ορισμένα μέλη της διεύθυνσης του Βνούκοβο, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την έρευνα, "θα απαλλαγούν προσωρινώς των καθηκόντων τους", διευκρίνισε η ερευνητική επιτροπή. 

Μεταξύ των ενδεχόμενων σεναρίων που εξετάζονται από τους ερευνητές περιλαμβάνονται "ένα λάθος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας", "οι κακές μετεωρολογικές συνθήκες" και ένα "σφάλμα στη διακυβέρνηση του αεροπλάνου".

Τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου έχουν ήδη ανακαλυφθεί και παραδοθεί στους κατάλληλους εμπειρογνώμονες για να αποκωδικοποιηθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στενός φίλος και συνεργάτης του ντε Μαργκερί εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, δήλωσε σοκαρισμένος από την είδηση.

«Δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Total. Ο Κριστόφ ντε Μαργκερί, ήταν ένας μεγάλος ηγέτης που δημιούργησε μια εταιρεία η οποία μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της, χωρίς να χρειάζεται τον ίδιο. Είναι μία μέρα πένθους αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε άσκοπες ανησυχίες σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.