Μας: Ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας – Ραχόι: Θαυμάσια!

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε η Μαδρίτη την είδηση ότι αναβάλλεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που ήταν προγραμματισμένο για τις 9 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας ανακοίνωσε σήμερα πως στις 9 Νοεμβρίου θα οργανωθεί μια εναλλακτική μορφή ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Αιτιολόγησε την απόφαση αυτή λέγοντας πως το δικαστήριο απαγόρευσε το δημοψήφισμα.

"Το ισπανικό κράτος παραμένει ο αντίπαλος", διαβεβαίωσε ο Μας, κωφεύοντας στις εκκλήσεις για διάλογο "με σεβασμό του νόμου" που απηύθυνε πρόσφατα ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

Ο τοπικός πρωθυπουργός παραδέχτηκε πάντως πως "η συναίνεση έχει ρωγμές" μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, επειδή ορισμένα θέλουν να προχωρήσουν παραβιάζοντας το νόμο για να οργανώσουν αυτό το δημοψήφισμα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε χαρακτηρίσει "θαυμάσια είδηση" την εγκατάλειψη του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

"Είναι μια θαυμάσια είδηση. Ο σεβασμός του νόμου είναι υποχρέωση όλων", δήλωσε ο Ραχόι την επομένη της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της Καταλονίας ότι δεν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα που θεωρείται αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη.