Στον Ζαν Τιρόλ το φετινό Νόμπελ Οικονομίας

Στο Γάλλοι καθηγητή Οικονομικών, Ζαν Τιρόλ, απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας του 2014. Σύμφωνα με την επιτροπή που εδρεύει στη Σουηδία, το Νόμπελ αποδίδεται στον 61χρονο Γάλλο οικονομολόγο για την ανάλυση του στη δυναμική και τη ρύθμιση των αγορών. 

Ο ίδιος ο Γάλλος οικονομολόγος δήλωσε ότι η βράβευσή του ήταν «μια μεγάλη έκπληξη».  

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε καλά τη δουλειά μας και άρα δεν ήταν κάτι που ανέμενα», σχολίασε ο 61χρονος Τιρόλ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η βράβευση αυτή «δεν άλλαξε τίποτε για εμένα. Αυτό που μου αρέσει είναι οι μέθοδοι έρευνας μέσα στις οποίες ζω και οι φίλοι με τους οποίους συναναστρέφομαι και στη συνέχεια η έρευνά μου με τους φοιτητές μου. Ελπίζω ότι αυτά δεν θα αλλάξουν πολύ», πρόσθεσε.

Ο Τιρόλείναι ο τρίτος Γάλλος που τιμάται με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μετά τον Ζεράρ Ντεμπρέ το 1983 και τον Μορίς Αλέ το 1988. Πραγματεύεται στο επιστημονικό του έργο θέματα όπως η βιομηχανική οργάνωση, η θεωρία των παιγνίων, τραπεζική και χρηματοοικονομική και θέματα οικονομικών και ψυχολογίας.

Είναι επικεφαλής του Jean-Jacques Laffont Foundation στο Toulouse School of Economics και επιστημονικός διευθυντής στο Industrial Economics Institute (IDEI) της Τουλούζης.

Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ΜΙΤ το 1981 και έχει εργαστεί ως ερευνητής για πολλές δεκαετίες αλλά και ως καθηγητής Οικονομίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.