Άγνοια δηλώνει ο Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς αγνοούσε τα πάντα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, υποστήριξε σήμερα η υπεράσπισή του στη δίκη του για γενοκτονία ενώπιον το Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

"Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη που να δείχνει ότι ο δρ Κάρατζιτς σχεδίασε ή διέταξε την εκτέλεση κρατουμένων ή ότι τελούσε εν γνώσει", διαβεβαίωσε ο Πίτερ Ρόμπινσον, νομικός σύμβουλος του Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατά την αγόρευσή του ενώπιον του δικαστηρίου που συνεδριάζει στη Χάγη.

"Στην πραγματικότητα, τού έκρυψαν τα γεγονότα αυτά", πρόσθεσε ο Ρόμπινσον πριν καταλήξει: "συνεπώς δεν είναι ένοχος γενοκτονίας".

Ο 69χρονος Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται κυρίως για τη σφαγή σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995 στη Σρεμπρένιτσα. Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η σφαγή αυτή εντάσσεται στην εθνική αποκάθαρση εκτεταμένων εδαφών της Βοσνίας που σχεδιάσθηκε, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελία, από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς μαζί με τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον τότε πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991.

Στόχος τους ήταν να εκδιώξουν τους Μουσουλμάνους, τους Κροάτες και άλλους μη Σέρβους από τις ζώνες αυτές για να δημιουργήσουν ένα εθνοτικά καθαρό σερβικό κράτος, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Κάρατζιτς λογοδοτεί για 11 κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο της Βοσνίας, ο οποίος από το 1992 ως το 1995 στοίχισε τη ζωή σε περίπου 100.000 ανθρώπους και δημιούργησε 2,2 εκατ. εκτοπισμένους.

Η ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο του 2015. Η εισαγγελία έχει ζητήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ενώ ο Κάρατζιτς, ο οποίος υπερασπίζεται μόνος του τον εαυτό του με τη βοήθεια ενός νομικού συμβούλου, δηλώνει αθώος.

Χθες, Τετάρτη, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς διαβεβαίωσε πως ήταν "ένας αληθινός φίλος των Μουσουλμάνων". Κατά την έναρξη της δίκης του το Μάρτιο του 2010 είχε διαβεβαιώσει πως η σφαγή της Σρεμπρένιτσα είναι ένας "μύθος".