Ανοίγει ξανά, επιτέλους, το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι

Μετά από μία... ταραχώδης ανακαίνιση που κράτησε σχεδόν πέντε χρόνια- και δύο αναβολές το περασμένο έτος - ανοίγει στο Παρίσι το Μουσείο Πικάσο, το οποίο θα φιλοξενήσει 5.000 έργα του διάσημου ζωγράφου, η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο. 

Τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του ανακαινισμένου μουσείου θα γίνουν στις 25 του Οκτώβρη, ημέρα των γενεθλίων του Πικάσο, ο οποίος γεννήθηκε το 1881 στη Μάλαγα της Ισπανίας, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στη Γαλλία, μέχρι τον θάνατό του το 1973.   

Η ανακαίνιση, η οποία κόστισε περίπου € 52 εκατομμύρια ($ 66 εκατομμύρια), τριπλασίασε το μέγεθος του εκθεσιακού χώρου, καθιστώντας το μουσείο πιο προσιτό στο ένα εκατομμύριο επισκέπτες που υπολογίζεται να το επισκέπτονται ετησίως.

Κατά τη διάρκεια των έργων επέκτασης και ανακαίνισης, η συλλογή έργων του Πικάσο έκανε περιοδεία σε μουσεία ανά τον κόσμο, εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης ανακαίνισης, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το μουσείο Πικάσο βρίσκεται στη συνοικία Μαρέ (Marais) του Παρισιού και στεγάζεται στο Μέγαρο Σαλέ (Hôtel Salé).

Το μουσείο δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά της οικογένειας του Πικάσο στο γαλλικό κράτος, το οποίο για αντάλλαγμα απάλλαξε την οικογένεια από τους φόρους που όφειλε να καταβάλει, μετά το θάνατο του Ισπανού καλλιτέχνη,το 1973.