Σάλος στη Γερμανία από βίντεο κακοποίησης προσφύγων από αστυνομικούς

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά την δημοσιοποίηση αρκετών φωτογραφιών και βίντεο που δείχνουν πρόσφυγες αιτούντες άσυλο να κακοποιούνται βάναυσα από το προσωπικό του κέντρου στο οποίο φιλοξενούνται.

Σε μία από αυτές διακρίνεται ένας πρόσφυγας από την Αλγερία να είναι πεσμένος στο έδαφος δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και ο Γερμανός φρουρός να του πατάει τον λαιμό. Ένας δεύτερος συνάδελφος του φωτογραφίζεται χαμογελώντας δίπλα στον πρόσφυγα.

Τα περιστατικά κακομεταχείρισης των προσφύγων συνέβησαν σε ένα κέντρο στο Burbach στα δυτικά της χώρας και τουλάχιστον τέσσερις φρουροί ασφαλείας -που εργάζονται για ιδιωτική εταιρεία - ανακρίνονται. Τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις έχουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, για χρήση ναρκωτικών και βίας. Σε δύο άλλους φρουρούς βρέθηκε απαγορευμένος εξοπλισμός, όπως γκλομπ.

Όσον άφορα στη ιδιωτική εταιρία που λειτουργεί το κέντρο για αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, ένας εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχουν πάντα χρόνο για να ελέγξουν την ποιότητα και το μητρώο των υπαλλήλων που προσλαμβάνουν, εξαιτίας της υπερβολικής δουλειάς και της πίεσης χρόνου.

Σύμφωνα με τα τελευταία, επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των προσφύγων που κατέφυγαν στην Γερμανία και ζητούν άσυλο, αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των πολέμων στο Ιράκ και τη Συρία.