Ισχυρές εκρήξεις σε εργοστάσιο πυρομαχικών στο Ντόνετσκ

Ισχυρές εκρήξεις σε εργοστάσιο πυρομαχικών που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σημειώθηκαν σήμερα το πρωί όταν το εργοστάσιο επλήγη από πυρά πυροβολικού, μερικές ώρες μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των ανταρτών και της ουκρανικής κυβέρνησης.

Στο εργοστάσιο που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης σημειώθηκε έκρηξη πρώτη φορά στις 09.45 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Στις 11.30, νέα σειρά πολύ ισχυρών εκρήξεων σημειώθηκε και πυκνός λευκός καπνός απλώθηκε πάνω από το εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τη δημαρχία του Ντονέτσκ, το εργοστάσιο πυρομαχικών Νο 7 επλήγη πρώτη φορά από πυρά πυροβολικού. Ο Ιβάν Πριχόντκο, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου για τη συνοικία Βοροτσιλόφσκι όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο 112 Ukrayina ότι "τα εκρηκτικά που ήταν αποθηκευμένα στο εργοστάσιο προκάλεσαν στη συνέχεια μια δεύτερη έκρηξη".

Πρόσθεσε ότι η κεντρική αποθήκη του εργοστασίου περιείχε 2,5 τόνους εκρηκτικών, τα οποία ευτυχώς έμειναν ανέπαφα και ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο εργοστάσιο είναι σημαντικές. Δεν υπήρξαν θύματα.

Σε ανακοίνωσή της η δημαρχία αναφέρει ότι το επίπεδο ραδιενέργειας ή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Ντονέτσκ δεν επηρεάστηκε από τις εκρήξεις στο εργοστάσιο.

Οι εκρήξεις αυτές σημειώθηκαν μετά την υπογραφή, στη διάρκεια της νύχτας μνημονίου ειρήνης ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση, τη Ρωσία, τους αντάρτες και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την εδραίωση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής του μετώπου.