Σκωτία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός, μετά το “όχι” στο δημοψήφισμα

Την παραίτηση του από αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος της Σκωτίας - και κατά συνέπεια και από πρωθυπουργός (first minister) - ανακοίνωσε σήμερα ο Άλεξ Σάλμοντ, μία ημέρα μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που οργάνωσε υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. 

"Για μένα ως ηγέτης, ο χρόνος μου σχεδόν τελείωσε, αλλά για τη Σκωτία, η εκστρατεία συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ," δήλωσε σήμερα ο Σάλμοντ τους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας - και φανατικός υπέρμαχος της απόσχισης από το Ηνωμένο βασίλειο- ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδεχθεί το διορισμό του ως επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος στο ετήσιο συνέδριο το Νοέμβριο και ότι στη συνέχεια θα παραιτηθεί ως Πρωθυπουργός.

"Μετά την ψηφοφορία των μελών, θα παραιτηθώ ως πρώτος υπουργός για να επιτρέψω να εκλεγεί ο νέος αρχηγός να εκλεγεί," είπε χαρακτηριστικά ο Σάλμοντ, εμφανέστατα απογοητευμένος μετά την επικράτηση κατά 55% του "όχι" στο χθεσινό ιστορικό δημοψήφισμα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Σάλμοντ παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του "ναι" στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.