Αποφασισμένη για δημοψήφισμα η Καταλονία, παρά το όχι της Σκωτίας

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας - παρά τη νίκη του «όχι» στο ανάλογο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Σκωτία χθες και παρά την άρνηση της Μαδρίτης να δώσει άδεια- εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της περιοχής, Αρτούρ Μας (φωτ), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαρκελώνη.  

Η διαδικασία προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας «συνεχίζεται φαίνεται να ενισχύεται. Το λέω διότι αν κάποιος πιστεύει ότι η νίκη του “όχι” στη Σκωτία μπορεί να ρίξει μια σκιά στη διαδικασία στην Καταλονία, πλανάται», υπογράμμισε ο Καταλανός πρόεδρος.  

«Αυτό που είδαμε στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μοναδικός τρόπος να επιλύονται οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις», εκτίμησε ο ίδιος.

«Αν είχε κερδίσει το “ναι”, οι συνέπειες του δημοψηφίσματος αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν πιο προφανείς. Δεν είχαμε το προηγούμενο αυτό με τη Σκωτία, ίσως το πρώτο παράδειγμα να είναι η Καταλονία», σημείωσε ο Μας.

Σήμερα το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής διαθέτουν την πλειοψηφία, αναμένεται να ψηφίσει ένα νόμο που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 9η Νοεμβρίου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση της Μαδρίτης.

Όμως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι είναι έτοιμη να περάσει στην αντεπίθεση προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου, το οποίο αναμένεται να τη δικαιώσει.

Διαβάστε σχετικά: Πολύ ευτυχής ο Ραχόι για το όχι των Σκωτσέζων