Μάλτα: Απαγορευτικό σε πλοίο με ασθενή του Έμπολα

Οι αρχές της Μάλτας εμπόδισαν ένα εμπορικό πλοίο, που είχε ζητήσει βοήθεια καθώς ένα μέλος του πληρώματός του έχει εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Έμπολα, να περάσει στα χωρικά της ύδατα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ εξηγώντας ότι έλαβε την απόφαση αυτή για να προστατεύσει τη χώρα του.

Ο ασθενής ωστόσο έγινε δεκτός από τις αρχές της Ιταλίας, όπως ανέφεραν οι λιμενικές αρχές του Ποτσάλο, στη νότια Σικελία. Οι γιατροί που έκαναν μια πρώτη διάγνωση βασιζόμενοι μόνο στα συμπτώματα που τους ανέφεραν, κλίνουν περισσότερο στην πιθανότητα να πάσχει από ηπατίτιδα.

"Δεν διαθέτουμε πολλές πληροφορίες. Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να μάθουμε εάν ο πλοίαρχος υπερβάλει ή υποτιμάει την κατάσταση. Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν και άλλα ύποπτα κρούσματα" εξήγησε ο Μούσκατ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Θεωρώντας ότι η απόφασή του είναι "ηθικά και νομικά σωστή" ο Μαλτέζος πρωθυπουργός είπε ότι ακόμη και αν το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει μια χώρα να παράσχει βοήθεια, υπάρχουν εξαιρέσεις όταν διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας αυτής. "Δεν γνωρίζουμε το εύρος της κατάστασης. Θα μπορούσε να ήταν λάθος συναγερμός. Όμως δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο το σύστημα υγείας", πρόσθεσε.

Το πλοίο, νηολογίου Χονγκ Κονγκ, είχε αποπλεύσει από τη Γουινέα με 21μελές πλήρωμα και κατευθυνόταν στην Ουκρανία. Η Γουινέα είναι μία από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα τους τελευταίους μήνες.