Σκωτία Δημοψήφισμα: Όχι στην ανεξαρτησία λένε τα πρώτα αποτελέσματα

Κατά της ανεξαρτησίας φαίνεται πώς ψήφισαν στη Σκωτία. Για μεγαλύτερη νίκη του όχι από τα προγνωστικά προδιαθέτουν τα πρώτα αποτελέσματα. Πάντως τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες.

Κάθε πλευρά χρειάζεται το 50% συν μία ψήφο για να εκλεγεί.

 

Νωρίτερα το news.gr έγραφε...

 

Τελική δημοσκόπηση: Στο 53% η επιθυμία για παραμονή της Σκωτίας

Ωστόσο, η διαφορά είναι τόσο μικρή που βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους (συν/πλην 3%). Μια άλλη, ίσως κρισιμότερη, παράμετρος είναι οι αναποφάσιστοι,  που οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν να ανέρχονται από το 4% έως και το 14% των ψηφοφόρων.

Από τη Γλασκόβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν μέχρι τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα. Η επιλογή φαινομενικά είναι απλή: στα ψηφοδέλτια οι ψηφοφόροι καλούνται να τσεκάρουν το κουτάκι του "ναι" ή του "όχι" στην ερώτηση αν επιθυμούν να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητη χώρα, 307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης. 

Δικαίωμα ψήφου έχουν 4,2 εκατομμύρια Σκωτσέζοι ηλικίας από 16 ετών και άνω και αναμένεται ότι η συμμετοχή θα σπάσει κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας ενδεχομένως και το 80%.