Η Σκωτία ψηφίζει, η Βρετανία τρέμει, η Ισπανία ανησυχεί

Το αυριανό δημοψήφισμα στη Σκωτία δεν ενδιαφέρει μόνο την ίδια τη Σκωτία και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ένα “ναι” στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θεωρείται ότι μπορεί να πυροδοτήσει ένα ντόμινο αντίστοιχων αποσχίσεων περιοχών από χώρες της Ευρώπης.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Καταλονία, μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ισπανίας, όπου η τοπική κυβέρνηση σχεδιάζει να διοργανώσει στις 9 Νοεμβρίου ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, χωρίς ωστόσο η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να αναγνωρίζει το δημοψήφισμα αυτό, υποστηρίζοντας πως απαγορεύεται βάσει Συντάγματος μία τέτοια ενέργεια.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο το ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, υπογράμμισε σήμερα πως οι φιλοδοξίες των Σκωτσέζων, όπως και των Καταλανών, για ανεξαρτησία "τορπιλίζουν" το ευρωπαϊκό πνεύμα.

"Όλος ο κόσμος στην Ευρώπη πιστεύει πως οι διαδικασίες αυτές είναι εξαιρετικά αρνητικές", δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι ενώπιον των Ισπανών βουλευτών, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Κυρίως όμως, πρόσθεσε, οι διαδικασίες αυτές "είναι μια τορπίλη που εκτοξεύεται στη ίσαλο γραμμή του ευρωπαϊκού πνεύματος, επειδή η Ευρώπη έγινε για να ολοκληρωθούν τα κράτη και όχι για να κατατεμαχισθούν".

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές πως ένα κράτος που θα γεννιόταν με απόσχιση από ένα κράτος-μέλος, θα έβγαινε αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έπρεπε να αρχίσει μια μακρά ενταξιακή διαδικασία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, υποστηρίζει πως σε περίπτωση νίκης του "ναι" στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι πιο γρήγορες, κάτι από το οποίο θα επωφελούνταν και η Καταλονία.

Σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε πάντως πως η ενταξιακή διαδικασία της Σκωτίας "απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία των 28 μελών της ΕΕ".

"Μίλησα με εκπροσώπους αυτών των 28 κρατών και υπάρχει λίγος ενθουσιασμός για μια τέτοια διαδικασία", προειδοποίησε. "Φοβάμαι ότι θα υπάρξει μικρή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση από μέρους των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.