Αγνοούμενος εδώ και εννέα μήνες ο Κινέζος πρέσβης στο Ρέικιαβικ!

Καμία εξήγηση δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Κίνας για την εξαφάνιση του πρώην πρεσβευτή του Πεκίνου στο Ρέικιαβικ, ο οποίος απουσιάζει από τον περασμένο Ιανουάριο και δεν έχει ακόμα αντικατασταθεί.

Ο Κινέζος διπλωμάτης Μα Τζισένγκ έφυγε από την Ισλανδία στις 27 Ιανουαρίου, χωρίς να ενημερωθεί το Ρέικιαβικ για τον λόγο της αναχώρησής του. Έκτοτε, δεν επέστρεψε και η Κίνα δεν εκπροσωπείται από πρεσβευτή στη χώρα, αν και η πρεσβεία της εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ισλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρεσβευτής "αγνοείται", μια λέξη που απέφυγε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, που δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ούρντουρ Γκουναρσντότιρ, ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο ότι το Ρέικιαβικ ρώτησε κατ' επανάληψη τι συνέβη με τον Μα Τζισένγκ, και η μοναδική απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν θα επιστρέψει στη θέση του.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, στον κατάλογο των πρεσβευτών, δεν υπάρχει κανένα όνομα στη θέση του πρεσβευτή στην Ισλανδία. Επιπλέον, ορισμένα ασιατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Τζισένγκ θεωρείται ύποπτος για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ιαπωνίας, κατά την περίοδο που εργαζόταν στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο, από το 2004 ως το 2008.

Ο Μα Τζισένγκ, επρόκειτο να τιμηθεί στο Ρέικιαβικ από τον Σινοϊσλανδικό Πολιτιστικό Οργανισμό (KIM) για τη συμβολή του στη σύναψη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τον πρόεδρο του Οργανισμού να δηλώνει σε εφημερίδα ότι έχει ζητήσει, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα, τη βοήθεια της πρεσβείας της Ισλανδίας στο Πεκίνο για να εντοπίσει τον Μα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισλανδία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει υπογράψει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Κίνα, τον Απρίλιο του 2013, και οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις.