Ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει

Ο πρώην πρόεδρος της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ηττήθηκε το 2012 από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, πρόκειται να ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδας τη μεγάλη επιστροφή του στην πολιτική με στόχο να πάρει τη ρεβάνς στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017.

Για να το καταφέρει, ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους (2007-2012) θα ανακοινώσει, σύμφωνα με τους οικείους του, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματός του, της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), η οποία θα ανανεωθεί το Νοέμβριο. Η υποψηφιότητα αυτή είναι ο πρώτος σταθμός στην οδό για να διεκδικήσει και πάλι το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μολονότι η πλειοψηφία των Γάλλων δεν επιθυμεί να τον ξαναδεί στην πολιτική σκηνή, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, ο 59χρονος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει στις πιθανότητές του με δεδομένα τη μικρή πλειοψηφία με την οποία είχε κερδίσει το 2012 ο αντίπαλός του, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, και τις απογοητεύσεις που έχουν συνοδεύσει την προεδρία του.

Το πολιτικό μέλλον του Νικολά Σαρκοζί εξαρτάται πράγματι στενά από την εξέλιξη των δικαστικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του. Η σοβαρότερη μέχρι σήμερα εξέλιξη είναι η έρευνα που διατάχθηκε τον Ιούλιο εναντίον του για ενεργητική δωροδοκία ενός δικαστικού, η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε βάρος πρώην αρχηγού του γαλλικού κράτους.