Ψήφος εμπιστοσύνης χωρίς απόλυτη πλειοψηφία για τον Βαλς

Την ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης κατά πλειοψηφία κέρδισε απόψε ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, με αρκετές όμως διαρροές και αποχωρήσεις και χωρίς να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία από το σώμα των 577 εδρών. 

H σοσιαλιστική κυβέρνηση τουΒαλς κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με 269 ψήφους υπέρ έναντι 244 κατά και 53 αποχές.

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, θα σταθώ στο ύψος των περιστάσεων» υποσχέθηκε ο Βαλς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Αν και στην ομιλία του πριν τη ψηφοφορία, ο Βαλς ζήτησε από τους αντάρτες βουλευτές της αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος να υπάρξει εθνική ενότητα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής, 31 βουλευτές των κυβερνώντων Σοσιαλιστών απείχαν από την ψηφοφορία.

Από τη διαδικασία απείχαν επίσης 17 από τα 18 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Οικολόγων.

Νωρίτερα, ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει», και κάλεσε τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν ζητεί «καμία διευκόλυνση» για τα δημοσιονομικά της ολισθήματα, την ώρα που η χώρα ανέβαλε για δύο χρόνια στο τέλος της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία το 2017 την επιστροφή του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.