Μόσχα: Στη δημοσιότητα το τηλεφώνημα για να διαψεύσουμε το Μπαρόζο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα έτοιμο να δώσει στη δημοσιότητα τη μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να αποδείξει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είπε στον συνομιλητή του ότι "θα μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες".

Η Μόσχα "είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο (αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας) ώστε να άρει κάθε παρεξήγηση" ανέφερε σε επιστολή του προς τον Μπαρόζο ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

Η συνομιλία θα δοθεί στη δημοσιότητα εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημερώσει τη Ρωσία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες ότι διαφωνεί με την ενέργεια αυτή, διευκρίνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ο Μπαρόζο είπε ότι ο Πούτιν δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεσε για την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία και εμφανίστηκε απειλητικός: "Αν θέλω, μπορώ να καταλάβω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες", φέρεται να είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το τηλεφώνημα αυτό έγινε την Παρασκευή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια ημέρα έκανε λόγο για "πολύ ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων".   

Μπαρόζο: Ο Πούτιν μου είπε πώς αν θέλει μπαίνει στο Κίεβο σε 2 βδομάδες

"Αυτό ξεπερνά τη διπλωματική πρακτική, εάν έγινε κάτι τέτοιο. Δεν είναι του επιπέδου μιας σοβαρής πολιτικής προσωπικότητας", σχολίασε ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διεθνή θέματα. "Είτε ειπώθηκαν αυτές οι λέξεις είτε όχι, εγώ πιστεύω ότι απομονώθηκαν από το πλαίσιό τους και είχαν εντελώς διαφορετική σημασία", συμπλήρωσε.