Ο Ντόναλντ Τουσκ νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Χωρίς εκπλήξεις ήταν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των ηγετών κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι επέλεξαν τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι ως τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

 

Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέλεξε τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ονόμασε την ΥΠΕΞ [της Ιταλίας] Φεντερίκα Μογκερίνι ως την επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρομπάι,  τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς δε Γκίνδος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του τελευταίου .

 

Οι δύο νεοεκλεγέντες αξιωματούχοι θεωρούνταν εξαρχής φαβορί.

Ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Τουσκ ήταν η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Όσον αφορά την θέση της Κάθριν Άστον, τον θώκο διεκδικούσαν η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, από τη Βουλγαρία, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.