Ξαναγυρίζουν στην Ισπανία οι Σεφαραδίτες Εβραίοι, 5 αιώνες μετά!

To 1492, οι Καθολικοί βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υποχρέωαν τους Εβραίους της χώρας είτε να γίνουν καθολικοί είτε να απελαθούν. Όσοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ισπανία ονομάστηκαν Σεφαραδίτες Εβραίοι, από την εβραϊκή λέξη “Sepharad” που σημαίνει ένα μέρος από το οποίο έχουν εξοριστεί οι άνθρωποι.

Άλλοι πήγαν στην Αμερική, οι πιο πολλοί όμως, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και μεγάλο μέρος τους στην Θεσσαλονίκη.

Πέντε αιώνες μετά, η Ισπανία εξετάζει την υιοθέτηση ενός νόμου, που θα δίνει την ισπανική υπηκοότητα στους απογόνους των τότε εξορισθέντων. Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι θα μπορούν να αποκτήσουν διπλή ιθαγένεια, συμπεριλαμβανομένων και των πλεονεκτημάτων της κατοχής ευρωπαϊκού διαβατηρίου.

Υπολογίζεται ότι ως και 3,5 εκατομμύρια μπορεί να κάνουν αίτηση για την ισπανική υπηκοότητα και να αποκτήσουν διπλή ιθαγένεια, Μάλιστα, μέχρι και 500.000 άτομα θα μπορούσαν να λάβουν την ισπανική υπηκοότητα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Ιουνίου και η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2015.

Ο πρόεδρος των εβραϊκών κοινοτήτων της Ισπανίας Ισαάκ Κερούμπ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον νόμο: «Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι περίμεναν για αυτήν την επανόρθωση εδώ και πολύ καιρό.Τα ακροδεξιά και τα νεοναζιστικά κόμματα αναδύονται στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Φινλανδία και την Γαλλία, επομένως αυτός ο νόμος είναι μια επίκαιρη πρωτοβουλία από την ισπανική κυβέρνηση. Έχει σκοπό να διορθώσει ένα λάθος και να αποδώσει δικαιοσύνη».